fredag 28 oktober 2016

Fredagsmys

Det händer att jag undrar hur många det är som sitter hemma tillsammans med sina familjer, kompisar eller kanske ensamma på fredagskvällarna och har fredagsmys. Tja, det eller lördagsmys.

Hur många kilo godis köps det egentligen? Hur många påsar chips, ostbågar, jordnötsringar och salta jordnötter scannas eller läggs upp på kassabandet, registreras och betalas det för, varje vecka?

Undrar hur många det är som står och poppar popcorn i reklampausen innan fortsättningen av eller nästa program på tv:n börjar.

Hur många är vi som sitter framför tvn i vardagsrummet i våra soffor eller favoritfåtöljer? Hur många glas med saft, läsk, jouse, vatten etc. spills ut av yviga armar och ben? Vätskor över bord som rinner ner på mattan och kanske blöter ner något klädesplagg. Hur mycket papper och trasor tas då fram och torkar upp det utspillda?

Det är något speciellt med det där. Tja, inte utspilld vätska och smulor av tappade popcorn och chips förstås. Det är man gärna utan. Utan med just, fredagsmys. Alla sitter samlade efter en vecka med arbete på jobb eller i skola.

I en del familjer är det väldigt viktigt att det skall vara något extra. Det behöver inte vara chips och ostbågar eller något annat godis utan det går bra med the och mackor, en ostbricka eller så har man
kanske fyllt fruktfatet med extra många frukter.

Några familjer tänder ljus för att få det ännu mysigare. Barnen får sitta uppe lite längre och alla ser på samma tv-program. Alternativt glor ner i varsin skärm. Det infinner sig en avslappnad stämning, en “här sitter vi och bara är” känsla. Någon kanske slumrar till av sorlet från tvn, av utmattning eller bara avslappning. Man går och lägger sig utan att ha tittat färdigt på den där filmen man velat sett. Man känner sig ju så trött.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Jag heter Peter Nyberg och arbetar för Region Jönköpings län med att utveckla litteratur som konstform. Jag intresserar mig för skapande av litteratur i bred bemärkelse – i det här sammanhanget kan det vara att skapa seriealbum, manus till film eller teater, blogg, dataspel men också att skriva en helt traditionellt tryckt bok.

    För att kartlägga vilka litterära aktörer som finns i Jönköpings län kommer jag att besöka alla kommuner och under en vecka finnas tillgänglig för samtal om hur litteraturutvecklingen ska gå till i ert sammanhang. Mellan den 31 oktober och den 4 november kommer jag att finnas i Vetlanda och skulle vilja träffa så många litterära aktörer som möjligt. Om du är intresserad av att prata om det du skriver eller om hur litteraturen i kommunen ska utvecklas, kontakta mig genom mejl eller via telefon nedan.

    Vänligen
    Peter Nyberg
    peter,nyberg (a) rjl.se
    036 31 84 90

    SvaraRadera